Füvesítés
Írta: füvesítés,kertépítés,növény beültetés,kert ápolás, sövény   

A szép gyep elengedhetetlen része a harmonikus és rendezett kertnek, mely megfelelő helye a pihenésnek és szórakozásnak.

gyep, fű, gyepszőnyeg, füvesítés

 

 

 

A füvesítés az egyik leggyakoribb megrendelés. Fontos tudni, hogy folyamatos (akár) heti karbantartást igényel!

 

 

Növényvédelem kérdés:
Kedves Kert-Tervezes.hu Tanácsadó!


Szeretném megtudni, hogy füvesités előtt, ha új termőföldet vásárolok, a régi földből a tarackokat és gyomnövényeket milyen vegyszerrel tudom kiírtani, hogy igazán szép pázsitot kapjak. Tanácsát kérném abban is, hogy ezt a munkát mikor kell elvégezni, és melyik fümagot érdemes megvenni.


Válaszát köszönöm és várom


Kert-Tervezes.hu Tanácsadó válasza (Növényvédelem témakör):


1.)A régi területet Glifozát típusú totális gyomirtó szerek /Medallon, Glyfos, Fozát... stb/ egyikével le kell permetezni, akár most, amíg enyhe/fagymentes az idő/.

2.)Tavasszal az új termőföldet - elterítés után - talajlakó kártevőktől /pajor, drótféreg..stb/ mentesíteni kell úgy, hogy Force 1,5G talajfertőtlenítőt szórunk a talaj felszínére és azt rotációs kapával /esetleg gereblyével/ azonnal bedolgozzuk. Célszerű ekkor még 3x15-ös komplex műtrágyát is kiszórni. A felszín egyengetés után hengerezzük le a területet.

3.)Mivel az új talajjal is hozunk be gyom-magvakat, ezért meg kell várni, hogy kigyomosodjon a terület, ekkor ismét gyomírtjuk valamelyik glifozáttal.

4.)Ha nincs további gyomosodás, akkor felgereblyézzük a talaj felszínét kb. 1 cm mélyen és elvetjük a magot, majd lehengerezzük ismét a területet és rendszeresen öntözzük.

5.) Már attól is szép egy fű, ha jó sűrű az állomány, ezért NE SAJNÁLJUK a vetőmagot! (szinte fehéredjen a föld, amikor elszórjuk, 4dkg/m2)

6.)Milyen legyen a fű fajta? Általában kevert magokat árulnak az üzletekben, ami azt jelenti, hogy több fűfaj magja van a dobozban. Az összetételt %-os arányban tüntetik fel és EZ SZÁMÍT, nem a neve. Én a keskeny levelü, alacsony növésűeket részesítem előnyben, ezért kedvelem azokat, amelyek magas %-ban tartalmaznak pl. tippan féléket, de ez természetesen egyéni vélemény. Léteznek kimondottan díszfüvek is,amelyek szintén gyönyörűek, de a taposást nem bírják!
Kertészeti áruházakban a GRAMINEX fűmag családból bizonyára tud választani.

7.)Végezetül: a fentiek voltak az alapok, hosszú távon viszont a rendszeres öntözéstől, nyírástól, tápanyag utánpótlástól, talaj szellőztetéstől, növényápolástól lesz szép a pázsit.

 kert tervezés, kivitelezés, kertgondozás, füvesítés, fűnyírás, öntözőrendszer telepítés, 20/473-66-25 
 <script language='JavaScript' type='text/javascript'>
 <!--
 var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';
 var path = 'hr' + 'ef' + '=';
 var addy587 = 'kert-epites' + '@';
 addy587 = addy587 + 'kert-tervezes' + '.' + 'hu';
 document.write( '<a ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy587 + '\'>' );
 document.write( addy587 );
 document.write( '<\/a>' );
 //-->\n </script> <script language='JavaScript' type='text/javascript'>
 <!--
 document.write( '<span style=\'display: none;\'>' );
 //-->
 </script>Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.
 <script language='JavaScript' type='text/javascript'>
 <!--
 document.write( '</' );
 document.write( 'span>' );
 //-->
 </script>

Ne felejtse természetesen, hogy adott környezetnek, mikro és makrokulturának, a szél és csapadék - azaz időjárási viszonyoknak megfelelően kell megválasztani a vetés időpontját is és a fűmag típusát. Ez utóbbinál sokat számít, hogy milyen jellegű igénybevételnek lesz a későbbiekben kitéve.

 
Milyennek álmodta meg a kertjét?
 
Hány éve tervezi, hogy rendbe rakja a kertjét?